Niet willen eten/drinken of vaak spugen
Eet- en slikproblemen bij kinderen
Eet- en drinkstoornissen bij baby’s en kinderen kunnen ontstaan doordat zij de spieren die nodig zijn bij het zuigen, afhappen van een lepel, bijten, kauwen en slikken niet onder controle hebben. Een kind kan ook afwijkende voedingsreflexen hebben. Kinderen met eet- en drinkstoornissen verslikken zich regelmatig en/of spugen veel. Het kan ook zijn dat uw kind de voeding weigert of moet leren eten of drinken na langere sondevoeding gehad te hebben.
Wij onderzoeken tijdens het (geven van) van eten en drinken van uw kind de totale motoriek en lichaamshouding en de aan- of afwezigheid van reflexen. Uitgangspunt van onze behandeling is dat het slikken veilig is en uw kind voldoende eet of drinkt. We kijken hierbij naar juiste slikhouding, slikmanier en eventuele hulpmiddelen. Ook adviseert Logopedie Oisterwijk over de houding waarin en de wijze waarop het eten en drinken het best gegeven kan worden. Uiteraard werken we hierbij als nodig samen met andere specialisten zoals een kinderarts of diëtiste.
Gevolgen op lange termijn voorkomen
Mondademen en verkeerd slikken
Afwijkende mondgewoonten zijn gewoontehandelingen die negatief zijn voor de gebitsstad, spreken, gehoor en gezondheid. Zoals bijvoorbeeld mondademen, afwijkend slikken en kauwen en duim- en vingerzuigen, lispelen en slissen.
Bij mondademen staat de mond vaak open en ademt uw kind door de neus. Hierdoor verslappen de mondspieren en is er meer kans op bijvoorbeeld oorontsteking. Bij afwijkend slikken ligt de tong vaak laag onder in de mond en duwt deze steeds tegen de tanden, waardoor die scheef gaan staan.Ook tijdens het spreken kan de tong tussen de tanden komen. Lispelen of slissen is het gevolg; het spreken wordt er vaak onduidelijk van.
Logopedie Oisterwijk is gespecialiseerd in behandeling van afwijkende mondgewoonten (OMFT). Onze behandeling begint met het meten van (mond)spiersterkte en spierkracht. Daarna leren wij uw kind door middel van spieroefeningen weer door de neus te ademen, wat de juiste tongpositie is en wat de juiste manier van slikken is.
Soms adviseren we ook een zachte mondtrainer die uw kind ‘s nachts kan dragen. Logopedie Oisterwijk beschikt over deze trainers en u kunt ze via ons aanschaffen.
Meer informatie over slikstoornissen bij volwassenen is hier te vinden.
Door veranderingen in mond, keel en strottenhoofd
Slikstoornissen bij volwassenen
Slikstoornissen bij volwassenen kunnen ontstaan door veranderingen in de structuur van de mond, de keel en het strottenhoofd. Na hersenletsel (bijvoorbeeld door een beroerte, ongeval, tumor) of een aandoening van het zenuwstelsel (bijvoorbeeld MS, Parkinson, A.L.S.) kan de aansturing van spieren problemen geven. Door een operatie in het hoofd- en halsgebied treden soms plaatselijke beschadigingen op of zijn er belemmeringen waardoor het eten en drinken minder gemakkelijk gaat. Stress en angst kunnen ook leiden tot problemen met het eten en drinken.
Afhankelijk van de oorzaak en de ernst van het slikprobleem stellen wij met u een behandelplan op. Met als uiteindelijk doel beter kunnen slikken, het risico op verslikken verminderen en/of met meer plezier eten en drinken. We doen dat door het aanleren van compensatiestrategieën en specifieke spiertraining. Daarnaast geven we advies over bijvoorbeeld uw houding tijdens de maaltijd, welk voedsel en de wijze van aanbieden van eten en drinken.
De resultaten van behandeling door Logopedie Oisterwijk zijn afhankelijk van de ernst en aard van de stoornis. Soms blijven er beperkingen bestaan, waardoor bijvoorbeeld een bepaalde voedselbereiding noodzakelijk is of bepaalde voedingsmiddelen beter niet gegeten kunnen worden. De nadruk van onze behandeling ligt dan op het zo aangenaam mogelijk maken van eet- en drinkmomenten.
Laatste nieuws
Vestigingen
Vestigingen Oisterwijk
maandag t/m vrijdag:
Medisch Centrum Voorste Stroom
Moergestelseweg 22a, 5062 JW Oisterwijk
dinsdag:
Medisch Centrum Oisterwijk (Medifit)
Moergestelseweg 34, 5062 JW Oisterwijk
013 - 5216899 / 06 - 57316510
a.vannoije@logopedie-oisterwijk.nl
Vestiging Haaren
donderdag:
Gildepad 8, 5076 AN Haaren
06 - 83410267
j.vanwees@logopedie-oisterwijk.nl
Openingstijden
Oisterwijk
Maandag | 8.30 - 18.00 uur |
Dinsdag | 8.00 - 19.30 uur |
Woensdag | 8.00 - 18.00 uur |
Donderdag | 8.00 - 21.00 uur |
Vrijdag | 8.15 - 13.00 uur |
Haaren
Donderdag | 8.30 - 18.00 uur |