Spraak- en taalstoornis door beschadiging zenuwstelsel
Dysartrie en afasie
Dysartrie is een spraakstoornis veroorzaakt door beschadiging van het zenuwstelsel. Oorzaken van dysartrie kunnen zijn een herseninfarct of -bloeding, ziekte van Parkinson, MS en ALS. De communicatie bij mensen met dysartrie is verstoord omdat ze moeilijk verstaanbaar zijn door onduidelijk spreken, een te zachte of hese stem, eentonig spreken, nasaliteit, een veranderde mimiek of een combinatie hiervan.
Na verwijzing door de huisarts, neuroloog of revalidatiearts onderzoeken wij de verstaanbaarheid en het functioneren van de spieren in het gezicht. Onze behandeling is gericht op het verbeteren van de verstaanbaarheid. Ook geeft Logopedie Oisterwijk adviezen aan de mensen in uw omgeving. De resultaten van de behandeling zijn mede afhankelijk van de ernst en de aard van de ziekte of aandoening. Als blijkt dat u ondanks onze behandeling niet tot verstaanbaar spreken komt, zoeken we samen met u naar een geschikt communicatiemiddel. Dit kan een gebaren- of tekensysteem zijn of een elektronisch communicatie hulpmiddel.
Afasie is een taalstoornis die ontstaat door hersenletsel in de linker hersenhelft. Dit wordt meestal veroorzaakt door een beroerte (CVA), maar ook door een hersentumor, een ongeval of een andere aandoening in de hersenen. Door afasie ontstaan problemen met spreken, lezen en schrijven. Sommige mensen met afasie begrijpen taal, maar hebben moeite met het vinden van de juiste woorden of met de zinsbouw. Ook komt het voor dat afasiepatiënten juist wél veel spreken, maar wat zij zeggen is voor de gesprekspartner moeilijk te begrijpen. Anderen hebben vaak grote problemen met het begrijpen van taal. Tijdens een gesprek vangen ze bijvoorbeeld alleen trefwoorden op en bedenken zelf het verband hiertussen. Vooral bij ingewikkelde zinnen levert dit misverstanden op.
Logopedie Oisterwijk start altijd met een onderzoek naar het begrijpen en uiten van gesproken en geschreven taal. ook gaan we na hoe uw communicatie met uw omgeving (partner, familie) verloopt. Onze behandeling bestaat uit oefeningen om het begrijpen, spreken, lezen en schrijven te verbeteren. Ook leren we u en uw directe omgeving andere manieren van communiceren. Het kan zijn dat een communicatie hulpmiddel zinvol is. Het grootste herstel van de taal- en spraakproblemen vindt voornamelijk plaats in de eerste drie tot zes maanden na de beroerte. Daarom raden wij u aan om na het ontstaan van afasie snel te starten met logopedie.
Slikstoornissen bij volwassenen kunnen ontstaan door veranderingen in de structuur van de mond, de keel en het strottenhoofd. Na hersenletsel (bijvoorbeeld door een beroerte, ongeval, tumor) of een aandoening van het zenuwstelsel (bijvoorbeeld MS, Parkinson, A.L.S.) kan de aansturing van spieren problemen geven. Door een operatie in het hoofd- en halsgebied treden soms plaatselijke beschadigingen op of zijn er belemmeringen waardoor het eten en drinken minder gemakkelijk gaat. Stress en angst kunnen ook leiden tot problemen met het eten en drinken.
Afhankelijk van de oorzaak en de ernst van het slikprobleem stellen wij met u een behandelplan op. Met als uiteindelijk doel beter kunnen slikken, het risico op verslikken verminderen en/of met meer plezier eten en drinken. We doen dat door het aanleren van compensatiestrategieën en specifieke spiertraining. Daarnaast geven we advies over bijvoorbeeld uw houding tijdens de maaltijd, welk voedsel en de wijze van aanbieden van eten en drinken.
De resultaten van behandeling door Logopedie Oisterwijk zijn afhankelijk van de ernst en aard van de stoornis. Soms blijven er beperkingen bestaan, waardoor bijvoorbeeld een bepaalde voedselbereiding noodzakelijk is of bepaalde voedingsmiddelen beter niet gegeten kunnen worden. De nadruk van onze behandeling ligt dan op het zo aangenaam mogelijk maken van eet- en drinkmomenten.
Problemen met spreken, slikken en speekselverlies
De ziekte van Parkinson
De ziekte van Parkinson is een neurologische aandoening waarbij bewegingsstoornissen optreden. Kenmerken van de ziekte van Parkinson zijn beven (tremor), spierstijfheid en bewegingstraagheid. Bij de ziekte van Parkinson ontstaan problemen met het spreken, slikken en speekselverlies. Ook kunt u problemen krijgen met het vinden van woorden.
Astrid van Noije is aangesloten bij ParkinsonNet, een netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in de behandeling van Parkinson.
Laatste nieuws
Vestigingen
Medisch Centrum Voorste Stroom
Moergestelseweg 22a, 5062 JW Oisterwijk
(ma, di, do en vr)
Medisch Centrum Oisterwijk (Medifit)
Moergestelseweg 34, 5062 JW Oisterwijk
(maandagmiddag, dinsdag- en vrijdagochtend)
013 - 5216899 / 06 - 57316510
a.vannoije@logopedie-oisterwijk.nl
Vestiging Haaren tot 8 maart
Gildepad 8, 5076 AN Haaren
(donderdag)
06 -57316510
a.vannoije@logopedie-oisterwijk.nl
Openingstijden
Oisterwijk
Maandag | 8.30 - 18.00 uur |
Dinsdag | 8.00 - 19.30 uur |
Woensdag tot 8 maart | 8.00 - 18.00 uur |
Donderdag | 8.00 - 21.00 uur |
Vrijdag | 8.15 - 18.00 uur |
Haaren
Tijdelijk gesloten |