Informatie over de praktijk
Verwijzing, aanmelden, tarieven & vergoedingen, kwaliteit, privacy & beroepscode

Verwijzing, aanmelden, tarieven & vergoedingen, kwaliteit, privacy & beroepscode
Verwijzing
Logopedie Oisterwijk is direct toegankelijk, dat wil zeggen dat u zonder verwijsbrief bij ons terecht kunt. Er zijn echter een aantal zorgverzekeraars, zoals de CZ-groep, die die directe toegankelijkheid niet vergoeden. Zij vragen een verwijzing die meestal loopt via een huisarts, jeugdarts, tandarts of orthodontist. Neem deze verwijsbrief mee bij uw eerste afspraak.
Aanmelding
Wanneer u zichzelf of uw kind aanmeldt, vragen wij waarom diegene logopedie nodig heeft. Soms nemen wij voor een extra toelichting contact op met de doorverwijzende specialist of met andere specialisten waar u of uw kind onder behandeling is. Zo kunnen wij onze behandeling zo goed mogelijk afstemmen.
Voor het maken van een afspraak kunt u ons alle werkdagen bellen. Het is mogelijk dat wij tijdens een behandeling de telefoon niet aannemen, spreek dan vooral een boodschap in. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op om een afspraak te maken voor een intakegesprek. U kunt ons ook een mailtje sturen met het verzoek contact met u op te nemen voor het maken van een afspraak.
Behandeling
Wij verzoeken u bij uw eerste afspraak de verwijsbrief (als u deze heeft), de zorgverzekeringspas en een geldig identiteitsbewijs van u of uw kind mee te nemen.
De eerste afspraak bestaat uit een vraaggesprek en een onderzoek of observatie. Voor een uitgebreid onderzoek zijn meerdere afspraken noodzakelijk. Na het onderzoek spreken wij de conclusie met u en bepalen we in overleg de vervolgaanpak. Als logopedische behandeling nodig is, stellen we een behandelplan op. Het kan zijn dat logopedische hulp niet direct nodig is, in dat geval geven we adviezen hoe u thuis de klachten kunt verhelpen. Ook kan het zijn dat wij u doorverwijzen naar een andere specialist, omdat we denken dat u meer gebaat bent bij deze specialist met uw specifieke klachten.
Een behandeling duurt een half uur en is meestal 1x per week. Soms duurt een behandeling langer en/of behandelen we meerdere keren per week. Vaak krijgt u tijdens een behandeling oefeningen die u thuis moet herhalen. Regelmatig bespreken wij het verloop van de behandeling met u. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de soort en de ernst van de klacht.
Verslaglegging
Na het onderzoek en aan het eind van de behandeling schrijven wij een verslag voor degene die u verwezen heeft naar ons. U ontvangt hiervan een kopie. Soms schrijven we ook tussentijds een verslag.
Vergoeding
Bij vrijwel alle verzekeraars zit logopedie in het basispakket en wordt volledig vergoed. Uiteraard geldt voor volwassenen in alle gevallen het wettelijke eigen risico. Wij brengen het tarief dat met uw zorgverzekeraar is overeengekomen in rekening bij uw zorgverzekeraar. Een overzicht van deze tarieven vindt u hier.
Mocht uw behandeling niet vergoed worden, dan gelden deze tarieven.
Declaraties
In bijna alle gevallen kunnen wij de declaratie direct met uw zorgverzekeraar afhandelen. Soms is dat niet mogelijk en krijgt u van ons een nota die u aan uw verzekeraar kunt doorzenden.
Bij verhindering
Kunt u niet op de gemaakte afspraak komen, dan dient u uiterlijk 24 uur van tevoren af te bellen. Bij ziekte graag voor 9 uur ‘s ochtends. Gebeurt dit niet, dan zijn wij genoodzaakt 75% van de behandeling in rekening te brengen. Deze nota krijgt u thuis gestuurd en is dus voor eigen rekening.
Beroepscode
Wij zijn als logopediste gebonden aan normen die zijn vastgelegd in gedragsregels. Deze regels staan in de beroepscode voor logopedisten. Zo is bijvoorbeeld afgesproken dat logopedisten de belangen van cliënten voorop stellen.
Bovendien geldt voor ons een geheimhoudingsplicht en behandelen wij onze cliënten zonder aanziens des persoons (geen discriminatie).
Privacy
Wij vinden het belangrijk dat de privacy van onze patiënten goed is geborgd. In ons privacyreglement beschrijven wij hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens, waaronder medische gegevens.
Klachten?
Wij zijn lid van de NVLF, de beroepsvereniging voor logopedisten. Als u vindt dat wij in strijd met onze beroepscode handelen, dan kunt u een klacht indienen bij het College, een onafhankelijk orgaan van de NVLF. Meer weten hierover? Klik dan hier voor de speciale klachtenfolder.
Voor een zo goed mogelijke zorg, hechten we veel waarde aan kwaliteit en deskundigheid.
Astrid van Noije en Jorien van Wees zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Logopedie & Foniatrie en staan ook ingeschreven staan in het Kwaliteitsregister Paramedici. Wij houden onze kennis op peil door het volgen van (verplichte) na- en bijscholingen.
Na in 2015 voor het eerst de onafhankelijke Kwaliteitstoets Logopedie (KIWA) te hebben gehaald, is Logopedie Oisterwijk in juli 2017 en 2019 opnieuw beoordeeld. Steeds weer blijken wij te voldoen aan de meest recente kwaliteitseisen op het gebied van logopedische processen, producten en diensten!
Het behalen van deze toets is voor ons een bevestiging van de kwaliteit die wij nastreven.
Net als veel andere logopedisten doet Logopedie Oisterwijk mee aan landelijke tellingen van Nivel zorgregistraties eerste lijn. Deze tellingen gebruikt het Nivel om belangrijke vraagstukken in de gezondheidszorg in Nederland te beantwoorden. U draagt zo bij aan wetenschappelijk onderzoek.
De tellingen zijn anoniem: wij versturen geen informatie waarmee u geïdentificeerd kunt worden. Toch liever niet meedoen? Dan horen wij dat graag van u.
Ook vragen wij u als cliënt mee te werken aan een anoniem tevredenheidsonderzoek. In 2017 werden wij beoordeeld met een gemiddeld cijfer van 9,0.